SANAYİ SİCİL BELGESİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLARI
Sanayi sicil belgesi sahibi olan işletmeler bu belge kapsamında çeşitli avantajlardan yararlanmaktadırlar. Söz konusu avantajları aşağıda başlıklar halinde açıklayacak olursak;
KDV Muafiyeti
Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler Sanayi Sicil Belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Bu başvurular üzerine, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair “İstisna Belgesi” alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederek işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.
İhraç Kayıtlı Mal Tesliminde KDV Terkin/İade Uygulaması
Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.
Kambiyo Satışlarında BSMV Oranı Sıfır
17 Haziran 2019 tarihli ve 30804 sayılı Resmi Gazete’de kambiyo işlemlerinde uygulanacak “Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi” (BSMV) oranının tespitine ilişkin 1149 Sayılı Karar yayımlandı. Söz konusu kararda sanayi sicil belgesi sahibi işletmelere ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışlarında BSMV oranı sıfır olarak belirlenmiştir.
Sanayi Abonesi Tarifesinden Elektrik Faturası Ödeme
Belgenin düzenlendiği adresteki sayaç tarifesi “Sanayi Tarifesine” geçilerek ticarethane tarifesinden daha uygun fiyatla elektrik kullanılabilecek. Bunun için ilgili elektrik dağıtım şirketine sanayi sicil belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Elektrik Tüketimlerinden %2 Oranında TRT Payının Alınmaması
3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun 4. Maddesini c) bendi Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedeller hariç olmak üzere, elektrik enerjisi satış bedelinin (sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerine yapılan elektrik enerjisi satışı hariç) yüzde ikisi tutarındaki payı (Katma Değer Vergisi, diğer vergiler, fon ve paylar ile benzeri kesintiler hariç) faturalarında ayrıca gösterir ve bu kapsamdaki bedelleri Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna intikal ettirirler.” şeklindedir.
Görüleceği üzere sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerden elektrik enerjisi satış bedelinin %2’si oranında TRT payı alınmamaktadır.
İhracat Kredilerinden Yararlanma
Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.
Kamu İhale Kanunu Kapsamında Yerli İstekli Lehine Fiyat Avantajı Sağlama
Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Desteklerinden Faydalanma
Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak sanayi sicil belgesi olan işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri sunulabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı Destekleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Ar-Ge projesi destekleri, KOSGEB Destekleri vb.